De lustige lvd vissers

 


 

We weten allemaal dat caster de Engelse benaming voor een verpopte made is.Vroeger achteloos weggegooid als zijnde waardeloos spul. Vandaag de dag gaan er honderden kilo's over de toonbank. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten welke vlieg te beste larven voortbrengt, om uiteindelijk een goede caster te krijgen en dat is de 'Green Bottle Fly. De maden van deze vlieg tranformeren zich beste tot caster. De vorm: kort, dik en rond.

Om zelf een halve liter casters te maken, hebben wij een liter maden nodig. Ga naar uw hengelsportzaak en let er vooral op het versheid-vlekje want deze verraadt ons de ouderdom van de maden. Let er ook op dat uw hengelsportzaak geen oude met verse maden heeft vermengt hiermee ondervang je ook het niet op hetzelfde tijdstip verpoppen van de maden.

Het schoonmaken van de maden bestaan vervolgens uit de volgende stappen: de maden eerst door een 5 mm grote zeef laten kruipen zodat u de grootste ongerechtigheden die voornamenlijk uit dode maden,vellen en grof vuil bestaan,heeft kunnen verwijderen. Het fijnere vuil wordt met een 3 mm zeef afgezeefd en de laatste stap is de maden goed afspoelen

De gewassen maden worden nu in een grote bak met een ruime hoeveelheid fijn, van zacht hout afkomstig, zaagsel gezet. De maden moeten goed en regelmatig vochtig gehouden worden. Een ideale caster bak is een lage emmer met deksel waaruit in het midden een gat gesneden is. De maden kunnen dan niet uit de bak kruipen en zullen ook niet stikken door gebrek aan zuurstof. Doen we te veel maden in een bak, of gebruiken we te weinig of te droog zaagsel, dan zullen korte, kromme en gevlekte casters het eindresultaat zijn. De bak wordt nu gedurende een week in de koelkast bij ca. 4 graden Celsius geplaatst.

 

De bak wordt uit de koelkast gehaald en op een koele plaats gezet. Na twee tot drie dagen zijn de maden aan het 'poppen'. We leggen nu alles op de zeef, zodat de casters achterblijven. De dode maden worden verwijderd en dit blijven wij herhalen. De goede 'poppen' van de zeef halen en in bak met water zetten in de koelkast. Voor het vervolg heeft u hulp nodig van uw huisgenoot of u moet over veel vrije tijd beschikken. De casters moeten elke 2 uur afgezeefd worden en voorzien worden van schoon water maar hier zit duidelijk een maar aan je kunt ze niet te lang in de koelkast bewaren want dan gaan de casters verzuren.

Wanneer u zelf casters maakt ziet erg snel welke kwaliteit de casters moeten hebben. De goudgele zijn heel vaak favoriet. Drijvende casters zijn niet dood, maar gevaarlijk om door het voer te doen omdat ze gaan drijven. Als haakaas zijn ze vaak wel geschikt, voordat u gaat vissen haal deze eruit en bewaar ze in apart doosje.

Casters zijn erg bros en moeten daarom voorzichtig op de haak gezet worden. Het komt regelmatig voor tijdens een visdag dat de zachte kern door de vis uitgezogen is. De caster is een prima lokmiddel om door het voer te doen. Let bij stromend water er goed op met het bijvoeren met casters. Ze drijven erg snel van de voerplaats en de vis zal de casters volgen.

Tot slot nog even dit over casters:wanneer door tijdsgebrek geen mogelijkheid ziet om zelf te casteren en u gaat naar een hengelsportzaak laat een geen troep in de maag stoppen, controleer of de casters niet zuur zijn en dat zij echt zinken. Knijp een aantal casters stuk, stinken ze, dan zijn ze zuur en onbruikbaar.