De lustige lvd vissers

 


 

Deze rode larven (verse de vase) van de dansmug zijn vreedzame bodembewoners. Ze eten wortels van waterplanten en aangroeisel van stenen. lengte tot 1,5 cm, het langwerpige lichaam heeft enkele achterpoten, geen echte poten dus. De staart bevat haren ,de mond is met 2 borstelringen aanhangsels bezet. De dieren danken hun rode kleur aan een hoog hemoglobinegehalte, dat hun in staat stelt ook in sterk vervuild water voldoende zuurstof op te nemen. Soms verlaat de larve zijn hol om naar de oppervlakte te gaan. Van april tot september kan in stilstaande en langzaam stromende wateren de larven aantreffen.

De larven worden gekweekt in kuilen gevuld met slachtafval na een paar maanden wordt de kuil geopend en er is een overvloed van rode mugge larven, die dan worden gewassen en gezeefd. Daardoor bevatten de larven uit de winkel ook stukjes bedorven afval. Om die reden is het verstandig de larven eerst te zuiveren.

M-F en Sensas hebben verchillende producten om de muggenlarven los te maken. bij een wedstrijd of in competitieverband is het verstandig om dit 5 à 10 minuten voor de aanvang van de wedstrijd te doen.

De bewerking is heel simpel: doe het product op uw pure muggenlarven, lichtjes omroeren tot u geen blok meer heeft. Het losmaken kan beëindigd worden wanneer er geen muggenlarven meer blijven plakken en wanneer deze mooi vloeiend zijn.

Decolle fouillis bruin is afkomstig van de schors van een verbrijzelde boom. Het is een zeer licht en doeltreffend product, aangeraden bij het vissen op kleinere vis en voorn. Het heeft wel de eigenschap een verticale werking te geven aan het voer.

Decolle fouilles is een gewaardeerd product, dat geen vocht oppakt. Hierdoor kan het gebruikt worden voor alle visserijen. Het is de meest geapprecieerde product bij de competitievisser.

Droge leem, dankzij de zeer fijne structuur, is een ander uitgelezen losmaker. Zelfs op de muggenlarven kan men deze enkele dagen bewaren. Het enige bezwaar bij dit product is dat het na 1 uur begint te kleven. Daardoor wordt het door veel hengelaars ook gebruikt om hun muggen-larven te binden.

Leem vochtig te gebruiken in grote hoeveelheden, maar het is noodzakelijk om leem éérst door een fijne zeef te doen (minimum middenmaat zeef). Handig wanneer men maar een kleine hoeveelheid muggenlarven geeft, maar toch een constante toevoer wil garanderen gedurende de wedstrijd. Tevens zorgt deze gedurende perioden van hitte voor een zeer goede bewaring: maak de muggenlarven los ( 1 à 2 kg leem voor 500 gram muggenlarven) en bewaar deze in een licht bevochtigt krantenpapier op een koude plaats (koelkast). Het nadeel van dit product is dat het begint te plakken wanneer het vocht heeft opgeslorpt.

Droge en natte leem hebben het voordeel dat ze een zekere dichtheid geven aan muggenlarven wat een voordeel is bij grondvisserij in stromend water